TÜRKÇE MAKALE
PNÖMATİK TAŞIMA – PNÖMATİK TRANSPORT SİSTEMLERİ VANA VE KLAPELER

PNÖMATİK TAŞIMA – PNÖMATİK TRANSPORT SİSTEMLERİ VANA VE KLAPELER

Pnömatik taşıma sistemlerinde bir dizi farklı vana kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir aynı zamanda  piyasada çok çeşitli vanatipleri mevcuttur. Yıldız besleyiciler uzun süredir; malzemenin kontrollü bir oranda sistem içine veya dışına gönderilmesini kontrol etmek için idealdir. Bununla birlikte, genellikle akışın izole edilmesi amacıyla kullanılmak üzere diğer birçok vana türü için bir gereklilik vardır. Bunların birçoğu daha önceki makalelerimizde taşıyıcı sistemlerin eskizlerine (projelerine) dahil edilmiştir bu deşarj valfleri, havalandırma hattı valfleri ve yön değiştirme valflerini de içerir.

Pnömatik taşıma sistemleri boşaltma vanaları

Akışı durdurmak ve başlatmak için gereken  taşıma hattındaki vananın, zahmetli bir görevi vardır. Valf sadece açık veya kapalı konumda kullanılmasına ve akış kontrolü amacıyla kullanılmamasına rağmen, parçacık malzeme açıkken serbestçe geçebilmelidir. Vananın kontrol yüzeyleri, sıkma valfler  ve kürsel vanalarla olduğu gibi akış yolunda kalırsa, mükemmel pürüzsüz bir geçiş sağlamalıdırlar.

Vana açık olduğu durumda malzemenin vana içerisinde akışı,  bölgede türbülansı teşvik edebilecek küçük çıkıntılar veya yüzey düzensizlikleri, vananın performansında hızlı bir bozulmaya neden olur. Taşınacak malzeme zımpara taşı olduğunda özellikle bu durum söz konusudur. Bu türde valfler açma ve kapama sıralamaları sırasında da çok savunmasızdır, bu vanaların açma ve kapama işlemleri mümkün olduğunca çabuk tamamlanmalıdır.

Pnömatik transport sistemleri küresel vanalar

2 bar basınçta seyrek fazda silis kumu taşıyan 100 mm’lik bir boru hattında çok sayıda küresel vanayı test ettik. Böyle sert bir ortamda çok iyi performans göstermediler. Haraketli parçalara sahip olduklarından, taşınan malzemedeki çok ince zımpara tozları vananın hareketli parçalarını  tahrip edildi. Küresel vanalar kısa sürede hava geçirmezliğini kaybetti aynı zamanda bu vanaların çalışması için gerekli olan torkta ve belli bir zaman içerisinde kürsel vanaları kontrol eden switchboxlar tamamen işleyemez hale geldi.

Pnömatik transport sistemleri pinch vanalar

İnce aşındırıcı tozların yerleşebileceği yüzeyler arasında göreli bir hareket olmadığından pinch vanalar daha iyi bir önermedir. Bunlar aynı zamanda hızla açılabilir ve kapatılabilir. Kauçuklar ve üretanlar da çok makul eroziv aşınma direncine sahiptir bu nedenle bu tür zor bir görev için düşünülmelidir. Tabiki bu vanalar sonsuza kadar sürmeyecekler bu nedenle periyodik bakım çok önemlidir ve gerekli olacaktır! Bu vanalar erişilebilir bir konuma yerleştirilmelidir ve yedek parçaları muhakkak mevcut olmalıdır.

Pnömatik taşıma sistemleri dome valfler (kubbe vanalar)

Kubbe vana mevcut vanalar listesine yeni bir ektir, ancak özellikle bu tür görevler için tasarlanmıştır ve şu anda sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Valfin hareketli parçaları vardır, fakat bunlar valf açıkken taşınan malzemenin yolundan tamamen uzakltır. Kapama esnasında, vana ilk önce malzemeyi keser ve şişirilebilir bir conta vasıtasıyla hava geçirmez hale gelir. Supap suyla soğutulabildiği için sıcak malzemelerde de kullanılabilir.

Pnömatik taşıma sistemleri izolasyon vanaları

Malzemelerin, çoğunlukla yer çekimi altında, partiler halinde aktarılacağı birçok durum vardır. Valf ya açık ya da kapalı ve genellikle hava geçirmez bir contayla sağlanmalıdır. Örneğin, kilit besleyicisinde, küçük malzeme yığınlarını bir boru hattına beslemek için sırayla çalışmak için bir çift valf gereklidir. Malzemelerin yığınları üfleme tanklarına beslenmek zorundaysa, vana daha sonra üfleme tankına uygulanan basınca dayanabilir olmalıdır. Yukarıda ele alınan vanalardan sadece kubbe vana bu tip görev için uygun olacaktır. Bu uygulama, özellikle daha zor granül ve aşındırıcı malzemelerde, geniş kullanım alanı bulmaktadır.

Pnömatik taşıma sistemleri kelebek vanalar

İşlenecek malzeme aşındırıcı değilse kelebek vana idealdir. Makul fiyatlı, çok az boş alan gerektiren, çok ağır olmayan ve makul derecede hava geçirmez bir vanadır. Gıda ve ilgili endüstrilerde ve kilit besleyicilerinde yaygın olarak kullanılırlar. Bununla birlikte, aşındırıcı malzemelerde ile kullanımda çok savunmasızdırlar, çünkü kapak açıkken malzeme üzerinden akar.

Pnömatik taşıma sistemleri disk vanalar

Kelebek vana gibi disk valfleri çok az boşluk bırakır, ancak kubbe vana gibi, tamamen malzeme akışı yönünde salınırlar. Kapanışta materyalini keserler, fakat genelde gerekli tekniğin sağlanabilmesi için düşük  basınçlara güvenirler.

Pnömatik transport sistemleri sürgülü vanalar

Sürgülü vanalar iş dünyasındaki en eski vanalardır ve yıllar geçtikçe geliştirilmiş olsalar da, disk vana bundan daha özel bir gelişmedir. Sürgülü vanalar az yer kaplıyorlar ve ucuzlar. Belirli bir uygulamada, ve yedekleme açısından. Eğer diğer daha pahalı ve sofistike valflerden herhangi biri başarısız olursa ve değiştirilmesi gerekiyorsa, bu vana haznede birkaç yüz ton malzeme tutuyorsa bu çok zor ve zaman alıcı bir görev olabilir.

Pnömatik transport sistemleri havalandırma valfleri

Bu, aldatıcı bir şekilde kolay bir görevdir, ancak uçucu kül veya çimento gibi bir materyali işleyen yüksek basınçlı bir üfleme tankında bulunuyorsa, vana çok sert bir çevrede çalışacaktır. Yüksek basınçlı havanın havalandırılmasıyla hava hızı, çok kısa sürede de olsa çok yüksek olur. Bununla birlikte, üfleme tankındaki türbülansın bir sonucu olarak havayla büyük miktarda aşındırıcı toz taşınması muhtemeldir. Malzeme aşındırıcı ise, bir kubbe vana seçimi yapılabilir. Malzeme aşındırıcı değilse, diyaframlı bir valf kullanılabilir.

Pnömatik transport sistemleri akış yönlendirme

Akış yönlendirme, pnömatik taşıma sistemlerinde çok yaygın bir gerekliliktir ve çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Birçok şirket bu amaçla belli bazı akış yönlendirme valfleri üretmektedir. Alternatif olarak, akış izolasyonu, bir dizi izolasyon vanası kullanılarak gerçekleştirilebilir. En yaygın gereklilik, akışın iki alternatif yoldan birine yönlendirilmesidir, tipik olarak malzeme bir takım alternatif hazneler veya silolara boşaltılması gerektiği durumlarda. Bu durumda, ana teslim hattına, sırayla her bir çıkışa bir saptırma dalı verilir.

Havalı taşıma sistemleri yön değiştirme vanaları

İki çeşit yön değiştirme vanası vardır. Birinde, iki çıkış borusunun deşarj noktasında menteşeli bir kanat bulunur. Bu kanat, her iki borunun girişine karşı sızdırmazlık sağlar. Bölgedeki boru duvarları, hava geçirmez bir sızdırmazlık sağlamak için üretan veya benzeri bir malzeme ile kaplanmıştır buda çok kompakt ve hafif bir ünite sağlar.  Bu tasarımdaki Y-dallı bir saptırma valfini silis kumu ile seyrek fazda test ettik, ancak bir felaketti. Sadece 12 ton kum taşıdıktan sonra, 4 mm kalınlığında bronz flep 15 mm çapında bir delik açtı. Ancak, üretan astar mükemmel durumda idi. Sorun, kumun daima kapağa çarpmasıydı.Kapalı düz bir tasarım daha iyi olurdu, ancak aşındırıcı malzemeler için hala uygun değildir.

Havalı taşıma sistemleri izolasyon vanaları

Akış yönlendirme, bir tane şubeye, besleme borusuna yakın olan ve diğeri şubeyede hemen akış aşağısındaki besleme borusunda bulunan bir çift izolasyon vanası kullanarak eşit derecede sağlanabilir. Boru hattı boyunca herhangi bir sayıda noktada tekrar edilebilir. Bu düzenlemeyle ilgili ana dezavantaj, akış yönü değiştiğinde üflenmek zorunda kalacak olan, kullanılmayan boru hattını  kısa kesiminde malzeme tapasını sıkıştıracağıdır. Taşınan malzeme aşındırıcıysa, bu akış saptırma yöntemi önerilir. Bu amaçla pinç valfler veya kubbe valfler kullanılmalıdır. İki ayrı vana ile çalışmak yerine, akış yönünü değiştirirken sıralamada dikkatli olunmalıdır.

Havalı taşıma sistemleri  akış bölme

Çoklu akış ayrımı yaygın bir gereklilik değildir bu nedenle az sayıda ekipman mevcuttur. Kömür tozu, bir kazanın dört köşesine gönderilecek olan kazan tesisatında ve veya kireç taşı tozu çevresinden bir düzine veya daha fazla farklı noktaya enjekte edilmesi gereken yüksek fırınlarda sıklıkla gerek duyulur. Buradaki asıl gereksinim, her noktaya olan mesafenin farklı olmasına rağmen, tüm çıkışların malzeme ile ve aynı oranda her birine verilmesi genel olarak gereklidir. Bölme, dikey düzlemde en iyi şekilde elde edilir; her biri için eşit bir denge sağlamakta çizgi boyutları çok dikkatle değerlendirilmelidir.