TÜRKÇE MAKALE
Pnömatik Taşıma Sistem Seçimi İle İlgili Önemli Noktalar

Pnömatik Taşıma Sistem Seçimi İle İlgili Önemli Noktalar

Belirli bir uygulama için pnömatik bir taşıma sisteminin seçilmesi, taşınan malzeme ile ilgili birçok parametrenin, taşıma koşullarının ve sistemin göz önüne alınmasını gerektirir. Temel spesifikasyon, genellikle, bir materyalin belirli bir akış hızında belirli bir mesafe boyunca taşınmasıdır. Maalesef pnömatik bir taşıma sisteminin taşıma potansiyeli kolayca tanımlanmamakta veya değerlendirilememektedir. Taşıma mesafesinin malzeme akışına olan etkisi örneğin karmaşıktır. Bununla birlikte, herhangi bir durum için, gereksinimleri yeterince karşılayacak boru hattı deliklerinin ve taşıma hattı basınç düşüş değerlerinin geniş bir kombinasyonu genellikle mevcuttur. Nadiren belirli bir görevi yerine getirememe problemi vardır, ancak ilk başta doğru bir şekilde alınması ortak bir sorundur. Güç tüketimi ve dolayısıyla sistem işletme maliyetleri, karar verme sürecinde belirgin bir faktördür. Bununla birlikte, bu, hem malzeme hem de sistem uyumluluğu sorunları için de dikkate alınması gerektiği için açık değildir.

pnömatik taşıma sistemleri
pnömatik taşıma sistemleri

Pnömatik Taşıma Sistem Ekonomisi

Genellikle, mümkün olan en az operasyonel sorunla, bir malzemeyi tatminkar bir şekilde taşıyacak en ekonomik sistem gereklidir. Sistem ekonomisi, tesis sermayesi maliyeti ve işletme maliyetlerinin bir kombinasyonuna dayanır. İşletme maliyetleri, işletme, bakım ve personel çalıştırma masraflarını hesaba katar. Bakım ve personel giderleri kısmen tesisin sermaye maliyeti tarafından belirlenir. Besleyiciler, filtreler, boru hattı ve otomatik kontroller ve enstrümantasyon gibi bileşenlerin seçimi, gerekli olacak olan tesis bakımı ve iş gücü seviyesini bir dereceye kadar belirleyecektir. Tesisin sermaye maliyetleri genel olarak bir ihale kapsamında sağlanır ve dolayısıyla rakip pnömatik taşıma sistemleri ile muhtemelen alternatif mekanik taşıma sistemleri arasında belli bir göreve kıyasla karşılaştırma yapılabilir. Bununla birlikte, güç gereksinimleri açısından işletme giderleri, değerlendirilmesi nispeten kolaydır. Bu maliyetler özellikle pnömatik taşıma sistemleri ile baskın bir rol oynayabilir ve böylesine önemli bir parametre olduğu için güç gereksinimleri de düşünülebilir.

Pnömatik Taşıma Malzeme İle İlgili Hususlar

Bu kadar çok farklı sistem, gereksinim ve muhtemel değişkenler göz önüne alındığında, bu derlemede nispeten dar aralıkların değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Olabildiğince ana parametrenin potansiyel etkisini göstermek için birkaç grafik serisi dahil edilmiştir. Bunların hepsi devamlı çalışan geleneksel sistemlerle ilgilidir, ancak diğer sistemlerle karşılaştırma için bir temel oluşturacaktır. Ana vurgu hem seyrek hem de yoğun faz akışında maddi etkileri taşır. Yoğun faz akışı için yalnızca kayma yatak akışı ayrıntılı olarak düşünülür, ancak karşılaştırma için tıkaç akışı referans alınır. Seyreltik faz akışında hemen hemen her malzemeyi kapsayan üst ve alt taşıyıcılık özellikleri dikkate alınır.

Pnömatik Taşıma Sisteme Dahil Edilen Değişkenler

Belli bir uygulama için pnömatik bir taşıma sistemi seçerken, genel olarak birincil önem taşıyan sistemin taşıma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, malzeme akış hızında potansiyel bir etkiye sahip olan faktörlerin sayısı oldukça fazladır. Bunlar üç geniş kategoriye ayrılabilir: iletilen malzeme ile ilişkili olanlar, taşıma koşulları ve boru hattı geometrisi.

  • Taşınan malzeme

Elde edilebilen taşıma özelliklerini ve elde edilebilecek potansiyel akış oranını etkileyebilen taşınan malzemenin özellikleri arasında ortalama parçacık boyutu, parçacık boyutu dağılımı, parçacık şekli, parçacık ve yığın yoğunlukları, hava tutma ve geçirgenlik bulunur. Malzeme özelliklerinin etkisi daha önce ele alınmış olup, pnömatik taşıma ile ilgili materyal özelliklerinin belirlenmesine yönelik test yöntemleri ayrıntılı olarak vermiştik. Bu tanıtım bölümünün amacı doğrultusunda iki temsilci malzeme ele alınmaktadır. Bunlar, TeknoConvey’in tecrübesiyle tozlu ve granüle malzemelerin aşırı uçlarını kapsayan malzemelerdir. Bunlardan biri, çok iyi hava tutma özelliklerine sahip olan bentonit ve uçucu kül gibi toz halindeki malzemelerin tipik bir örneğidir. Bu malzemeler, konvansiyonel taşıyıcı sistemlerde yoğun hava fazlalığı ve düşük hava hızlarıyla taşınabilirler ve burada malzeme tipi A cinsinden sunulmuştur. Diğer malzeme, kum ve benzeri gibi zayıf hava tutma özelliklerine sahip kaba taneli malzemeler için tipiktir toz şeker. Bu malzemeler, sadece konvansiyonel taşıma sistemlerinde seyrek faz süspansiyon akışında taşınabilirler ve burada malzeme tipi B cinsinden sunulmaktadır.

  • Taşıma koşulları

Malzeme taşıma potansiyelini doğrudan etkileyen malzeme taşıma koşulları, katı yükleme oranı, taşıma hattı basınç düşüşü ve hava akış hızı veya taşıma havası hızını içerir. Bu taşıyıcı hat basınç düşüşü, katı yük oranının ve aktarma havası hızının ek olarak malzeme bağımlı olduğundan, yalnızca tamamen bağımsız değişkendir.

  • Hat basınç düşüşünü iletme

İletim hattı basınç düşüşü birincil bir değişkendir. Sistem için hava hareket ettiricisi tarafından taşıyıcı havaya verilen enerjiyle ilişkili ana değişkenlerden biridir. Belli bir boru hattı içerisinde belirli bir malzeme için elde edilebilen akış hızı üzerindeki taşıma hattı basınç düşüşünün etkisini göstermek için, nakil hattı basınç düşüşünün 3 bar’a kadar olan değerleri göz önünde bulundurulur. Bu, pnömatik taşıma sistemlerinin çoğunluğunun çalışma aralığını yeterince kapsar ve daha yüksek basınç düşüş değerlerine sahip olabilecek potansiyel etkiyi gösterecek kadar geniştir.

  • Sistem Etkileri

Buradaki tüm veriler, sürekli olarak işletim sistemlerine dayanıyor, çünkü ana hedefler pnömatik taşıma sistemlerinin potansiyelini ve sistem parametrelerindeki değişikliklerin işletme performansına olabilecek etkisini göstermektir. Bununla birlikte, kesintisiz çalışma yeteneğine sahip bir sistem ile partilerin aralıklı taşımaya dayalı bir sistem arasında nihai olarak bir seçim yapılırsa, toplu taşıma esnasında elde edilen kararlı durum akış hızı ile zaman ortalamalı ortalamanın arasındaki ilişkidir.

  • Materyal Etkileri

Malzemenin taşınabileceği katı yüklenme oranı ve uygulanabilecek en düşük taşıma havası hızı, taşınan malzemenin özelliklerine bağlıdır. Malzeme özelliklerinin etkisi göze çarpan özellikte olup, katı yüklenme oranı ve minimum taşıma hızı da etkilenmektedir. Hem taşıma hattı basınç düşüşü hem de taşıma mesafesi, bu parametreler üzerinde birbiriyle ilişkili bir etkiye sahiptir ve bu nedenle bu etkiler de dahil edilmelidir.

  • Boru hattı geometrisi

Boru hattı geometrisi esas olarak boru hattının uzunluğu, borunun deliği ve boru hattındaki bükülme sayısı bakımından değiştirilebilir. Boru hattı geometrisinin etkisi, özel olarak ele alınacaktır. Bu giriş bölümünün amaçları doğrultusunda temel bir boru hattı geometrisi seçilmiştir ve tüm boru hatları geometrik olarak benzerdir ve böylece değişimlerin etkisi açıkça görülür.

  • Boru hattı uzunluğu

Boru hattı uzunluğu yönlendirme açısından dikkate alınmalıdır ve hesap, yatay, dikey olarak yukarıya ve dikey olarak aşağı kesitlerin bireysel uzunluklarından alınmalıdır. Bu t bölümünde, tüm taşıma mesafeleri temel olarak yatay boru hattı için geçerlidir. Virajlar aşağıda tartışıldığı gibi otomatik olarak dikkate alınır. Bir boru hattındaki dikey kaldırmanın herhangi bir unsuru, dikey yükselmenin iki katı alarak ve bunu yatay boru hattının toplam uzunluğuna ekleyerek hesaplanabilir. Mümkün olduğunca geniş bir uygulama yelpazesini kapsamak ve uzun mesafeli nakil için pnömatik nakil potansiyellerini ve sınırlamalarını göstermek için, bu temelde, genel olarak 50-500 m arasında değişen mesafeler düşünülmektedir.

  • Boru hattı deliği

Burada ele alınan tüm boru hatları tek delikli hatlardır. Bir malzemeyi taşımak için yüksek hava besleme basınçları kullanıldığında, boru hattı deliği genelde uzunluğu boyunca kısmen daha büyük bir boyuta yükseltilir. Bu, özellikle, bu tür değişiklikler yapılabileceği zaman, yüksek taşınan hava basıncının uygulandığı durumdur. Burada düşünülen boru hattı çapları aralığı 50 ila 250 mm arasındadır.

  • Boru hattı kıvrımları

Boru hattı kıvrımları, bir pnömatik taşıma sistemi boru hattı performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Dolayısıyla bir boru hattındaki bükülme sayısı özellikle önemlidir. Burada sunulan verilerde, boru hattı uzunluğuna göre eğilme oranı, boru hattının her 15 metrelik bir bükülme oranına yakındır. Büküm geometrisi önemli bir faktördür . Bu genellikle büküm çapı D’nin boru deliğine oranı d olarak kabul edilir, d.  Burada sunulan verilerde, boru hattındaki virajlar yaklaşık 8: 1’lik bir D / d oranına sahiptir.

Bundan sonraki makalemizde araştırılan değişkenler üzerinde detaylı bir çalışma yapacağız.