Pnömatik Taşıma Sistemi Avantajları – TEKNOCONVEY
Pnömatik taşıma sistemi avantajları na geçmeden önce pnömatik taşıma sistemleri esas olarak 3 parametreye bağlıdır.
Boru uzaklıklığı , hava hızı ve malzeme özellikleri. Pnömatik taşıma sistemi malzemelerin taşınmasında maksimum verimlilik elde etmek için vazgeçilmez bir sistemdir. Pnömatik taşıma sistemi , endüstrinin bir çok dalında kullanılmaktadır, Çünkü malzemelerin silolardan kontrollü ve sıfır kayıp ile alınmasını sağlar. Çimento, kömür tozu, tahıl, alümina, fosforit konsantresi, kül, pamuk, öğütülmüş kömür, hızar talaşı, kraking yani kuru ve serbest akışlı ve pudra durumundaki geniş malzeme türündeki her malzeme pnömatik taşıma sistemi ile taşınır. Malzemenizin pnömatik taşıma sistemi ile taşınıp taşınamayacağını TEKNOCONVEY’e mail ve ya telefondan sorabilirsiniz.
Pnömatik taşıma sistemlerinin kapasiteleri ve ana karakteristikleri geniş sınırlar içinde değişmektedir.
Pnömatik taşıma sistemi avantajları başlıca üstünlükleri ;
Malzeme sızdırmaz borularla taşındığından ve kayıplar önlenir, özellikle tozlu malzemeler için bu koşul önemlidir; hava borusunun istenilen doğrultuda bükülebildiğinden yerden kazanırsınız; hareketli parçaların azlığı nedeniyle az sayıda personel ile çalışılabilir ve taşıma işleminin otomasyonu da kolaydır.
Pnömatik taşıma sistemi boru, yol değiştirici vanalar, separatörler ve toz toplayıcılar, kompresör sistemi ve otomatik kontrol sisteminden oluşur.
Herhangi bi malzeme taşıyan bir pnömatik taşıma sistemi saatte ton olarak istenen Q kapasitesine, uzunluğa ve borunun yörünge diyagramına bağlı olarak tasarlanır.
Separatörler
Hava ile gelen malzeme separatöre girer. Burada hız kaybı, akım yönünün değişmesi ve santrifüj kuvvetinde etkisiyle malzeme hava akımından ayrılır. Karışım ani genleşme nedeniyle hızını kaybeder. Bu bir silo , depo, hazne ya da oda olabilir. Separatörün kesit alanı, kendisine bağlanan götürücü borusundan 50 – 150 kez daha büyüktür. Separatördeki hava hızı 0.2 – 0.8 [m/s] arasında değişir. Yani, taşıma havası akımını küçük parçacıklardan bile temizlemeye yetecek kadar düşük bir hızdadır. Separatör, genellikle bombeli uçları olan silindirik bir kap olup, dipteki bir kapaktan separatörü boşaltmak mümkündür.
Toz Toplayıcılar
Separatör içindeki hava hızı çok düşük olmakla birlikte, yine de tozu ve süspansiyon halindeki hafif parçacıkları çıkış tarafına sürüklemeye yetecek kadar yüksektir. Bu nedenle, havayı temizlemek için çeşitli türde filtreler sisteme eklenmelidir. Bunlar ; torbalı filtre , sulu siklonlar veya elektrostatik filtreler olabilirler. Teknoconvey kendi bünyesi altında olan Teknofilter torbalı filtre leri kullanır.