TÜRKÇE MAKALE
Havalı Taşıma Uygulamaları Ekipmanları

Havalı Taşıma Uygulamaları Ekipmanları

Yüksek basınçlı havalı taşıma uygulamaları için, santrifüjlü kompresörler ve özellikle çok kademeli evrensel akışlı makineler, normalde büyük hacimler için üretilirler ve çok yüksek hacimsel akış hızlarına sahiptirler bu nedenle pnömatik taşıma tertibatlarına nadiren başvururlar. Eksensel akış kompresörleri, uçak motorlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok kademeli santrifüj kompresörler aynı zamanda yüksek basınçta yüksek akış hızları sağlarlar genellikle rüzgar pervaneleri,  uçak motorlarının test edilmesi için hava sağlamak amacıyla kullanılırlar. Tek kademeli kompresörler ise, kısa mesafeli seyrek faz sistemleri için yaygın olarak kullanılır, çünkü bunlar düşük basınçlarda yüksek volümetrik akış hızları sağlar.

Havalı Taşıma Uygulamaları
Havalı Taşıma Uygulamaları

Havalı Taşıma Uygulamaları Fanlar

Havalı taşıma uygulamalarında, kullanılan fanlar normalde radyal, düz kanatlı tiptedir. Fanlar, hattın tıkanma şansı az olan kısa mesafeli seyrek faz sistemleri üzerinde yaygın olarak kullanılır. Fanlar, hem pozitif hem de negatif basınç sistemleri üzerinde ve ayrıca hafif veya kabarık, aşındırmayan  malzemelerle bazen fanın kendisi vasıtasıyla taşınması mümkün olan kombine “emme-üfleme” sistemleri üzerinde kullanılabilir, ki bu imkansız değildir. Vakum görevlerinde genellikle temizleme işlemleri için kullanılırlar. Hasır,  kağıt, plastik, film ve tekstil kaplamaları gibi atık ve lifli malzemelerle, fanın bıçak ağızlarını keskinleştirmek bile mümkündür, böylece malzemeyi fanın içinden geçerken parçalar halinde kesilebilir veya parçalayabilirsiniz. Bununla birlikte, fanlar yüksek basınç ve ağır hizmet işlemleri için uygun değildir. Bunun nedeni, çalışma özellikleri genel olarak görev veya uygulama için tatmin edici olmamasıdır.

Havalı Taşıma Uygulamaları Sabit Hız Karakteristikleri

Fanlardaki başlıca sorun, hava akış oranının taşıma hattı basınç düşüşüne çok bağlı olduğu dezavantajlara muzdarip olmalarıdır. Sabit hız işletim karakteristiği, yüksek işletme basıncında düzleşme eğilimi gösterir. Bu, pnömatik taşıma için temel bir çalışma karakteristiğidir bu yüzden bu sınıf kompresör güvenilir bir şekilde kullanılamaz. Bu tür bir çalışma karakteristiğine sahip bir kompresörle, sisteme katı madde besleme hızı herhangi bir nedenden ötürü fazla olursa basınç düşüşünün önemli ölçüde artmasına neden olur; hava akışı oranı malzeme düşecek kadar düşük olur hattı bloke etme riski taşıyan süspansiyon ortadan kalkar.

Bu özellikle, taşıyıcı hava hızının nispeten yüksek olduğu syrek faz süspansiyon akış sistemlerinde bir problemdir. Seyrek fazlı sistemde taşıyıcı hava hızının ortalama değeri tipik olarak yaklaşık 20 m / s’dir ve bu nedenle 100 m’lik bir boru hattı için, örneğin, havanın boru hattının tüm uzunluğunu geçmesi yalnızca yaklaşık 5 saniye sürer . Dolayısıyla, besleme hızında kısa süreli bir artış olması, gerekli basınç üzerinde hızlı bir şekilde önemli bir etkiye sahip olur. Sonuç olarak taşıma havası hızı minimum değerin altına düşerse, boru hattı kısa sürede tıkanabilir. Hacimsel akış oranının deşarj basıncından büyük ölçüde bağımsız olduğu pozitif deplasman makineleri, bu tip sistem arızalarına neden olma olasılığı düşüktür.

Malzemeleri havalı taşıma sistemlerinde güvenilir bir şekilde iletmek için minimum taşıma havası hızı değeri muhafaza edilmelidir. Seyrek faz taşıyıcı sistemler için bu minimum hız tipik olarak 15 m / s’dir ve eğer boru hattında hız yüzde 10 veya 20’den daha fazla düşerse bloke olma ihtimali yüksektir. Besleme oranının sadece yüzde 10’luk bir boru hattına küçük bir artış olması, basınç talebinde buna karşılık bir artışa neden olur ve ya eksenel bir akış ya da bir radyal akış makinesi ile havanın hacimsel akış hızındaki azalma muhtemelen boru hattı tıkayacaktır.

Havalı Taşıma Uygulamaları Rejeneratif Üfleyiciler

Rejeneratif (yan kanal) üfleyiciler için performans eğrileri, genellikle erodinamik kompresörlerin performans eğrilerinden daha iyidir ancak pozitif deplasmanlı makineler kadar iyi değildir. Bir kompresörü maksimum değerine yakın bir basınçta çalıştırmak doğal bir eğilimdir, ancak genel olarak bu alanda işletme özelliklerinin bozulması söz konusudur. Hava nakil aracının maliyeti toplam sistem maliyetinin önemli bir bölümünü temsil edecektir, bu da potansiyel tasarrufların yapılabileceği bir alandır. Bu nedenle rejeneratif üfleyiciler hesaba katılırsa özel dikkat gösterilmelidir ve makinenin çalışma özelliklerinin sistemin aşırı gereklilikleriyle ilişkili olması zorunludur. Bu üfleyiciler için yararlı bir özellik, toz yüklü havadan erozyona maruz kalma için çoğu pozitif deplasmanlı makineye göre daha az hassas olmasıd

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir