ESNEK VİDALI HELEZON KONVEYÖR -TEKNOCONVEY

Esnek Vidalı Konveyörünüzün Doğru Tasarımı ile Verimliliği En Üst Düzeye Çıkarın

Esnek Helezon Konveyör Performansını ve Verimi Artırma

Esnek vidalı konveyörler nispeten düşük maliyet ve basit yapıya sahip oldukları için üreticilerin kullandığı en yaygın konveyör tiplerinden biridir. Bunun nedeni, vidanın hareket eden konveyörün tek parçası olmasıdır. Diğer tek önemli bileşen boru gövdesi ve vidayı çalıştıran elektrikli motor (burgu olarak da bilinir).

Kompleks olmamasına karşın güvenilir yapı ve kolay kullanımlı çalışmasına rağmen, birçok son kullanıcı, düşük performansa, aşırı güç kullanımına, aşırı aşınmaya ve maddi bozulmaya neden olabilecek önemli faktörlere göz yumuyor. Bu sebeplerden dolayı, konveyör opsiyonlarını seçerken tüm sistem parametrelerini göz önünde bulundurmak esastır. Ancak o zaman, maksimum operasyonel verimliliği sağlayan doğru ve başarılı bir kurulumdan emin olabilirsiniz.

Yaylı Esnek Konveyör Özellikleri

Esnek vidalı konveyör, sabit bir boru içinde dönen helezon vidaya sahiptir. Vidalı konveyörlerin çapı genelde 2½ ila 8 parmak arasındadır ve 25 metreye’e kadar yatay toz ve granül taşımave 60 dereceye kadar eğimlerde kullanılabilir. 8 inç ( parmak) çapında bir vidalı konveyör, saatte 360 ​​dev / dakika ile  saatte 50 metreküp ürünü / 45 derecelik bir açıyla taşıyabilir.

Esnek vida paslanmaz çelik yada St22 kalite malzemeden imal edilmiştir ve yuvarlak, düz, kare çubuklu ve pahlı kenar konfigürasyonlarında mevcuttur. Vida döndüğünde, ürünü borudan geçiren yönlü kuvvet yaratır. Aynı zamanda, malzemeyi borunun duvarına doğru hareket ettiren santrifüj kuvveti oluşturur.

Malzeme Özellikleri

Taşınan malzemenin özellikleri, herhangi bir konveyör seçilirken göz önüne alınması gereken son derece önemli bir unsurdur. Esnek vidalı konveyörler, toz, kristal, pul, granül, pelet ve düzensiz şekil gibi birçok materyali hareket ettirebilir. Fakat o zaman bile, malzemenin konveyörü nasıl etkileyeceğini ve konveyörün malzemeyi nasıl etkileyebileceğini düşünmelisiniz. Örneğin, TiO2 veya tuz gibi bazı malzemeler esnek vidalı konveyörde sürtünme yaratma potansiyeline sahiptir. Taşıma sırasında bazı parçacıkların ezilmesine, ısıtılmasına veya yontulmasına neden olabilir. Malzemenin kendisi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmanın yanı sıra, malzeme sürtünmesi, konveyör motorunun aşırı yüklenmesine, aşınmanın artmasına ve sonuçta kontrol edilmeden bırakıldığında arıza meydana gelmesine neden olabilir. Veya, iletilen gerçek malzeme vida üzerine birikebilir ve durmasına neden olabilir.

Esnek Vidalı / Helezon Tipleri ve Özellikleri

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda burgu deseni var, her biri farklı materyal özellikleriyle sunulan zorluklara değiniyor. Esnek vidalı konveyörünüzden mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için, taşımanız gereken malzemeye en uygun burgu türünü seçmelisiniz.

Yassı Tel (Düz Yay) Esnek Helezon

Düz telli burgu, toz veya diğer hafif malzemeleri taşımak için kullanılır ve dikdörtgen veya kare telden yapılır. Düz taşıma yüzeyi, iletilmekte olan ürün üzerinde daha pozitif bir ileri yönlü kuvvet uygular ve tüp duvarına karşı dışarıya doğru kuvvetini azaltır.

Eğik veya Kare Bar Yay

Bu tür burgu özellikle zor veya kırılgan malzemelerin en az ürün bozulması veya hasarı ile iletilmesi için tasarlanmıştır. Eğimli burgu doğru monte edilmelidir. Maksimum izin verilen maksimum devir sayısı seviyesini korur ve maksimum 600 dev / dak aşılmamalıdır.

Yuvarlak Tel Yay

Bu esnek vidalar, sarılı yuvarlak çubuktan yapılmıştır ve ağırlıklı olarak ağır veya aşırı aşındırıcı malzemeler için kullanılır. Bu burgu tasarımının en büyük özelliği, malzemenin ağırlığı, parçacık şekli veya malzeme boyutu tarafından yüklenmesini en aza indirgeyen mukavemet ve esnekliktir. Yuvarlak telli burgu tasarımı, iletilen üründe yüksek kayma ve daha kuvvetli dışarıya doğru güçler yaratır.

Merkez Borulu Esnek Helezonlar

Bu, vidanın ortasına yerleştirilmiş küçük bir borudur ve helezonun tüm uzunluğunca uzanır. Merkez borusu, konveyöre girmesine izin verilen malzeme miktarını azaltarak alanı kısıtlar ve vida üzerine yük azaltılır. Çok yoğun ürünleri veya aşırı havalandırılmış veya aşırı akışkan ürünleri iletirken bir merkez çekme parçası kullanın.

esnek helezon konveyör
esnek helezon konveyör

Yoğun, aşırı havalandırılabilir veya akışkan malzemelerle kullanmak için ideal olan merkez boru seçeneği, konveyörden geçen malzeme miktarını sınırlar ve yükü hafifletir.

 

Akış hızı

Akış hızı, aşağıdakilere dayanılarak artırılabilir veya azaltılabilir:

  1. Kullanılan burgu türü
  2. Burgu dönüş hızı
  3. Besleme haznesi ve tüpünün konfigürasyonu
  4. Malzemenin akışkanlığı ve genel karakteristikleri
  5. Konveyörün eğim açısı

Genel bir kural, esnek bir vidalı konveyörün en fazla 45 derecelik bir açıyla ayarlanmasıdır. Malzemenin özelliklerini göz önüne alarak, geri akış riskine girmeden 45 derecenin üstünde ilerleyebilir veya daha ağır malzemelerin taşınması sırasında geri akışın önlenmesi için açıyı 45 derecenin altına düşürmeniz gerekebilir.

Kapasite ve Güç Gereksinimleri

Birçok faktör kapasiteyi ve güç gereksinimini etkiler. Göz önünde bulundurulması gereken en yaygın unsurlar, malzeme parçacık boyutu, malzeme yığın yoğunluğu, malzeme akışkanlığı, konveyör uzunluğu, burgu dönüş hızı, konveyör çapı, heliseloid adım ve konveyör eğimi açısıdır. Optimal çalışma, taşınan malzemeye, burgunun devri ve sistemin doldurma derecesine bağlı olacaktır.

Esnek Vidalı Konveyör Avantajlarının Analizi ve Potansiyel Sınırlayıcı Faktörler

Esnek helezon konveyör, en geniş seri işleme uygulamaları için optimal bir taşıma yöntemi sunar. Her türlü dökme malzeme taşıma konveyöründe olduğu gibi, ekipman seçimi yapılırken de dikkate alınması gereken avantajlar ve sınırlayıcı faktörler vardır. Esnek helezon konveyör seçerken göz önüne alınması gereken bazı avantajlar ve sınırlayıcı faktörler şunlardır:

Avantajları:

  • Yatay ve dikey taşıma için çok uygundur.
  • Birçok serbest ve serbest akışlı dökme malzemeyi kolayca nakledilir.
  • Düşük maliyetlidir
  • Çok az yer kaplar

  • Temizlemesi kolay
  • Esnek kullanıma izin verir
  • Düşük ila orta derecede malzeme bozulmasına neden olur
  • Ürünün sürece dahil olmasını sağlamak için hazne seçenekleri bulunan, toz geçirmez bir sistem sağlar

 Kısıtlayıcı faktörler:

  • Boru içinde kalan ürün.
  • Yükseklik ve uzunluk sınırları (Maksimum yatay taşıma sıklığı 25 metre ile sınırlıdır ve 60 dereceye kadar eğimlidir.)
  • Aynı konveyöre birden fazla ürün aktarırken farklı vidalar gerekebilir.

Kullanımla İlgili Hususların Anlaşılması

Başlangıçtaki şarj ve boşaltma hariç olmak üzere, esnek helezon konveyör ler, özellikle bunu yapmak için tasarlanmadıkça, uzun süre boşaltılamamalıdır. Konveyörün haznedeki malzeme olmadan çalışmasına izin vermek sistemin bileşenleri üzerinde aşırı yorulmaya neden olur. Bu potansiyel problemi azaltmak için, malzeme yoksa otomatik olarak konveyörü kapatmak için toplama noktasındaki sensörleri kullanın. Kuru işlemler, bir konveyör tam yükte veya yüksek doldurma yüzdesi ile gerçekleştiğinde oluşur ve daha sonra taşınması gereken malzeme verilmez. Bu genellikle artan kaymanın, görsel malzemenin geriye döndüğü ve çıktıda istikrarlı bir azalmanın olduğu durumlarda meydana gelir. Bir konveyör, uygun dış boru, vidalar ve daha yavaş rpm seviyeleri kullanılarak bu koşullar altında çalışacak şekilde tasarlanabilir.

Temizlik

Standart çalışma esnasında, tüm esnek helezon konveyör ler, boşaltma hunisi boşaldığında artık tüp içerisine kalıntı bırakacaktır. Bu malzeme, konveyörün alt kısmındaki temizleme başlığını çıkararak ve vidanın dönüşünü tersine çevirerek hızlı boşaltma yaparak çıkarılabilir. Daha temizlik, ünitenin sökülüp takılmadan veya sökülmeden hava, su veya çözücüler ile yapılabilir. Daha fazla temizleme gerekiyorsa, dış boru ve / veya esnek vida çıkarılabilir ve iyice temizlenebilir.

Taşınan malzemelerin toplam tahliyeinin kritik olduğu uygulamalar için ideal olan bir başka seçenek, aşağı yukarı  veya eğme stili esnek spiral konveyör kullanmaktır.

Eğme sitilli, operatöre taşıyıcıyı yatay bir konuma alıp vidayı tamamen çıkarmasını sağlar. Yıkama, temizleme, yay değiştirme ve düzenli bakım, geliştirilmiş sonuçlar ile büyük ölçüde basitleştirilmiştir. Eğme sitilli seçeneğini kullanmanın diğer bir yararı, operatörlerin asansör veya merdiven kullanmadan sadece birkaç dakika içerisinde konveyörü temizleyip sökülebilmesidir

esnek helezon konveyör
esnek helezon konveyör

Operasyon modları

Batch (Parti) İşlem — Bu, tüm görevlerin en kolay yoludur. Tek bir malzeme toplu iken toplu çıktıyı maksimize etmek nispeten kolaydır, böylece artık ürün tekrarlanabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için konveyörde bırakılır. İstenilen şekilde sistemden tamamen aktarılmayabilecek çeşitli bileşenleri içerebileceğinden artık ürün kalıntıları düşünülebilir. Öncelikle daha büyük, önemli bileşenlerin bir kısmını takiben daha küçük, az miktarda içerik maddesi getirerek ve ardından ilk ana bileşenin geri kalan kısmında boşaltılmasıyla, kaybı en aza indirebilirsiniz. Bu, kesin tartım kritik olmadığında toplu işleme yöntemlerinden sadece biridir.

Yukarıdaki resim, konveyöre bağlı konik bir haznenin içindeki vidayı (ayrıca helezon yaprağı olarak da bilinir) göstermektedir. Malzeme bu noktada prosese girer ve yukarı doğru iterken ve konveyör muhafaza borusundan geçerken burgunun ileri hareketi ile gönderilir.

Aralıklı Çalışma – Bu işlem sırasında, konveyör tam yük altında tekrar tekrar başlar ve durur. Bazı ağır malzemelerin çalıştırma sorunlarına neden olabileceğini unutmayın. Bu problemi azaltmak için konveyör üzerinde, yapısal gücüne katkıda bulunacak ve / veya çalıştırma sırasında malzemenin miktarını azaltacak özel modifikasyonlar yapılabilir.

Sürekli Operasyonlar – Uzatılmış aralıklarla durmadan çalışan esnek helezon konveyör ler bu tip çalışma için özel olarak tasarlanmalıdır ve ortalama bir hız aralığında çalışacak şekilde boyutlandırılmalıdır.

Operasyonel faktörlere ek olarak, dikkate alınması gereken birkaç başka unsur var. Örneğin, konveyör eğimli ise, belirlenen kapasite ve güç için testler yapılmalıdır. Eğimi arttırdığınızda kapasitenin azaldığına dikkat edilmelidir. Güç gereksinimi herhangi bir eğimde hızla artar.

Güç gereksinimlerini ve kapasite limitlerini hesaplarken malzeme kütle yoğunluğu, eğim açısı, dönme hızı, konveyörün çapı ve uzunluğunun tümünün bu gereklilikleri etkileyeceğini unutmayın.

Özet

Esnek helezon konveyörler, geniş bir yelpazede malzemelerin taşınması için uygun maliyetli, güvenilir bir seçimdir. Sağlam, basit tasarım, bakımı düşük tutar, kullanıcı dostu bir çalışma sağlar ve güvenilir servis için tasarlanmıştır. Düzgün çalıştıkları ve en uygun hizmeti temin etmek için olduğu gibi basit oldukları için, birkaç önemli faktör öncelikle düşünülmelidir:

  • Malzeme özellikleri – ağır granüller, hafif toz, aşındırıcı veya aşındırıcı, ıslak ve yapışkan, kuru ve havalandırılmış vb.
  • Süreç kriterleri – Sürekli akış veya toplu aktarma; dik eğim veya uzun mesafeler.

Uygulama verilerini bir araya getirmek, doğru uygulama için doğru aracı bulmanızı sağlayabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir