Vakumlu Taşımada Toz Ayrıştırmasının Azaltılması

Pnömatik Taşıma Segregasyon Problemlerinin Çözümü

Vakumlu taşıma teknolojisi, ilaç endüstrisinde ve diğer toz granül işleme endüstrilerinde, malzemeleri ve hammaddeleri işleme hattında taşımak, malzemeleri çeşitli çözeltilerde harmanlamak için yaygın olarak kullanılır. Kapalı bir sistem olduğundan vakumlu taşıma güvenli, hijyeniktir ve birçok uygulama için tercih edilen çözümdür. Bununla birlikte, tozların ve granüllerin vakumla taşınması, eşit olmayan bir karışım ile sonuçlanan bileşenlerin ayrılmasını önlemek için düzgün bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

 

Tozların taşınması sırasında ayrılma ilaç ve diğer bir çok endüstrisi için bir sorundur. Çeşitli aktarım tipleri katıların malzeme transferi sırasında nasıl ayrıldığını etkiler. Bu faktörler arasında partikül büyüklüğü, şekli ve yoğunluğu; transfer hızı; taşıma mesafesinin açısı ve uzunluğu gibi geometrik değişkenler; ve statik elektriğin varlığı gibi nedenlerdir. Nedeni ne olursa olsun, ayrışma yada segregasyon, üreticiler için pahalı bir zorluk olabilir.

Parçacıkları hareket ettirmek için bir hava akımı kullandığından, vakumla taşıma, bileşenlerin eleme yoluyla ayrılma riskini taşır. Küçük parçacıklar, daha büyük parçacıkların karışımından geçecektir. Yoğun parçacıklar daha az yoğun parçacıkların altına düşecektir. Pek çok farmasötik ürün doğru bir toz-toz oranına dayanır ve eğer ayrışma azaltılmazsa son ürün kalitesi tehlikeye girer. Son işlemden önce yanlış karışım tespit edilse bile, çok fazla ham madde israf edilebileceğinden, sorunun önceden ele alınması gerekir.

Seyrek faza karşı yoğun fazlı pnömatik vakumlu taşıma

Ayrışma yada segregasyon, sadece bir toz ve hammadde taşıma problemi değildir. Bir ürün bir mikserden besleyiciye aktarıldığında veya taşıma hattının sonunda daha ağır malzemelerin mikserin dibine düştüğü karışım deşarjı sırasında ortaya çıkabilir. Ancak üreticiler taşıma işlemini optimize etmek için adımlar atabilirler.

Pnömatik taşıma, seyrek faz taşıma ve yoğun faz taşıma gibi birkaç fazı kapsar. Seyrek yalın faz pnömatik taşıma sırasında, az miktarda tozla büyük miktarda hava karıştırılır, bu da yüksek hava hızı ve yüksek toz hızı ile sonuçlanır. Bu tip bir sistemde, havanın hacmi ve hızı, parçacıkların süspansiyon içinde sürekli olarak hareket etmesini sağlayacak kadar yüksektir. Bu faktörler ayrıca ayrılma olasılığını da arttırır, çünkü hafif ve daha az yoğun parçacıklar ağır ve yoğun parçacıklardan daha hızlı akar.

Yoğun faz pnömatik vakumlu  taşıma yavaş bir hızda gerçekleşir. Taşıyıcıdaki düşük hava hacmi, malzemeyi küçük mesafelerle ayrılmış tapalar içinde hareket ettirir. Bu taşıma tekniği, toz halindeki malzemeyi sıvı benzeri duruma dönüştüren akışkanlaştırma yaratır. Bazen emme ve boşaltma noktalarında kullanılır, akışkanlaştırma basınçlı havanın gözenekli malzemelerden geçmesine izin verir. Akışkan madde, dalgalar halinde basınçlı havadan daha yavaş bir hızda hareket eder.

 

Yoğun fazda taşıma, karışımın istenen oranını daha iyi korur. Hava hızı, yoğun faz taşımada seyrek faz taşımadaki kadar yüksek değildir. Dolayısıyla, partikül ebadı ve ağırlık değişmesinden kaynaklanan ayrılma daha düşük oranlarda olacaktır buda karışım kalitenizi etkilemeyecektir arzu edilmeyen derecede.

TeknoConvey’in test hattında, müşterilerin gereksinimlerini ve uygulamalarını simüle etmek için çeşitli taşıma mesafeleri ile malzemeleri test edilir.

Ampirik testler kaliteyi ve içeriği iyileştirir.

Ayrışma yaygın bir problem olmasına rağmen, her bir taşıma uygulaması için özel bir çözüm gerektirir. Yoğun faz taşıma, ayrılmayı hafifletmek için en iyi stratejidir, ancak her durumda aynı şekilde uygulanamaz. Farklı malzemeler farklı davranır ve taşıma işlemi ayarlanmadan önce test edilmeli ve değerlendirilmelidir. Aynı şekilde, farklı içerik karışımları da taşıma uygulamasında farklı ayarlamalar gerektirir.

İlaç şirketleri ürün kalitesini ve içeriğini sağlamak için karışımlarını düzenli olarak test eder. Taşıma hattı, değişkenlerin malzeme transferini nasıl etkilediğini de içeren değerlendirilmelidir. Örneğin, boru gibi elemanlar (örneğin, boru uçları, kıvrımlar ve keskin kenarlar) malzemenin akış özelliklerini değiştirir ve ayrılmayı etkiler. Bu nedenle, konveyör etrafındaki tüm kurulum bir çözüm geliştirilmeden önce değerlendirilmelidir.

Optimal çözümü geliştirmek

Yeni taşıma ürünleri ve sistemleri, ilaç üreticilerinin ayrıştırma ve segregasyon problemlerini azaltmasına yardımcı olacaktır. Vakum konveyör içinde akış sağlayan vakum pompasını sabit bir hızda ayarlamak, taşınan ürün ne olursa olsun, ayrılmanın çözülmesinin daha kolay bir sorun olmasını sağlayacaktır. Tipik pompalar, bir sistemde meydana gelen basınç düşüşlerinden etkilenir, ancak TeknoConvey vakum pompası, akışı değiştirerek (yani hızı) basınç düşüşlerini telafi eder. Sabit bir akış için değil, sabit bir hız için sabit hızda bir pompa ayarlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir