Sıkça Sorulan Sorular
Pnömatik taşıma sistemleriyle ilgili sıkça sorulan sorular:
Pnömatik yoğun faz sevk sistemleri toz, granül ve diğer yığın malzemelerin taşınmasında kullanılan en efektif yöntemlerden biridir. Bu bölümde pnömatik transferle ilgili sıkça sorulan sorulardan bazılarını cevaplamaya calışacağız, merak ettiğiniz diğer detaylı bilgi talepleriniz için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
***********************
Pnömatik taşıma yada transfer sistemi toz granül ve diğer bu özelliklerde malzemelerin bir boru hattı boyunca taşınması işlemidir. Taşıma işlemini sağlayan güç hava yada spesifik taşımalarda nitrojen gazıdır. Sistemdeki temel elementler basınçlı hava kaynağını sağlayan kompresör, densveyör transporter yada basınçlı kap, taşıma boru hattı, boşaltama silo yada bunker, ve toz filtresi yada jet pulse filitredir.
Pnömatik taşımayla sevkleri sağalanan en yaygın malzemeler, kum, un, şeker, çimento, alçı, nişasta, kömüt tozu, plastik malzemeler, yüzlerce toz kimyasallar, gıda ürünleri, mineraller vb daha birçok ürünün sevkinde yoğun faz pnömatik taşıma kullanılmaktadır bu malzemeler genelde her zaman kurudur. Çamur yada pasta kıvamında malzemlerin sevkinde pnömatik taşıma sistemi uygun değildir.
***********************
Yoğun faz pnömatik taşıma sistemi nasıl çalışır? Pnömatik transport sistemi çalışma mantığı nedir?
Yoğun faz
pnömatik transport sistemlerinde ürünlerin bir boru hattı boyunca sevk için basınçlı havaya ihtiyaç vardır. Sevki istenen toz malzemenin bir kaba dökülüp basınçlı havanın belli bir basınçta tutup ürünü bir boru hattı boyunca sevki sağlanır. Pnömatik transfer sistemi içerisinde hava basıncının kontrolü ne kadar iyiyse sistemde o derecede verim alınmaktadır. Kısaca pnömatik taşıma sistemi hava basıncının kontrollü bir şekilde bir boru hattı boyunca ürünü sevk etmesi işlemdir.
***********************
Yoğun faz pnömatik taşımanın diğer mekanik taşıma sistemlerine göre en büyük avantajı nedir? Neden pnömatik transport sistemi daha üstündür diğer mekanik taşıma ( elevator, helezon, konveyör bant) sistemlerine göre?
Öncelikle mekanik taşıma inceleyelim bunun içinde kovalı elevatör, helezon konveyör, bantlı konveyör vb geleneksel mekanik taşıma ekipmanları yer alır.
Mekanik taşıma sistemleri düz bir hat boyunca ilerler ufak bir yön değişimi için ekstra bir motor yada tahrik ünitesi ihtiyacı doğar. Oysaki havalı taşıma sistemlerinde taşıma işlemi boruyla yapıldığı için yön değiştirme işlemi sadece bir dirsek yada boruda ufak bir revizyonla gerçekleştirimektedir.
Mekanik taşıma sistemleri genelde açık sistemler oldukları için potansiyel birer toz oluşturma kaynağıdır buda tesislerde en sorun yaratıcı işlerden biridir. Oysaki pnömatik transport sistemleri tamamen kapalı bir sistemde çalıştırıldıkları için işletmelere tozsuz nezih bir ortam sağlamaktadır.
Geleneksel mekanik sistemlerde sistemin haraketi sağlamak için birçok haraket eden ekipman kullanılmaktadır bu ekipmanlar için sürekli bakım ve yedek parça bulundurma imalatçılar için büyük bir harcama ve maliyet kalemidir. Özellikle mekanik taşıma (elevatör, helezon, konveyör) ekipmanlarının bakım ve değişim işlemleri çok uzun sürdüğü için tesislerin iş durma maliyetleri üreticiler için büyük bir harcama kalemidir. Örneğin 10 metre veya üstü bir kovalı elevatörün bakım yada bant zincir değiştirme işlemi bazen günlerce sürmektedir bu değişim işlemleri için vinçler ve tedarikçi firmalardan servis talep edilmektedir. Oysaki pnömatik yoğun faz transfer sistemlerinde hareketli birkaç hazır ekipman olduğu için bakım işlemine neredeyse hiç gerek yoktur.
Mekanik taşıma sistemlerinin en büyük dezavantajı ise tesislerdeki çok değerli alanların bu donanımlara ayrılmasından dolayı imalatçıların tesis bina maliyetlerinin yükselmesine yol açmaktadır. Oysaki pnömatik transport sisteminde sadece basınçı kap ve borular kullanıldığı için tesislerde hiçbir değerli bir alan kaplamazlar. Buda müşterilerimize fabrika yada tesisilerini daha verimli şekilde kullanma fırsatı vermektedir.
***********************
Yoğun faz pnömatik taşıma sistemlerinin en büyük dezavantajı nedir mekanik taşıma sistemlerine kıyasladığımızda?
Öncelikle bazı çamur, ve pasta kıvamında ürünler maalesef pnömatik bir şekilde havalı sistemlerle sevk edilememektedir. Bunlar için mekanik taşıma sistemleri kullanılmaktadır. Diğer dezavattajı pnömatik taşıma sistemlerinin enerji maliyeti mekanik sistemlere göre daha fazladır ancak mekanik sistemlerin bakım ve onarım maliyetlerini düşündüğümüzde tesislerin imalat süreci maliyeti açısından büyük bir farkta yoktur.
***********************
Özelikle yoğun faz pnömatik taşıma sistemi tam olarak nedir?
Yoğun Faz
Yoğun faz
pnömatik taşıma sistemi, toz veya taneli katı malzemeler, bir boru hattı boyunca düşük hız ve yüksek basınçlı hava ile taşınmaktadır bu taşıma işlemi malzeme boru tabanında ilerleyen tepecikler şeklinde yatak akışı ile nakledilir, diğer taşıma şekli ise tıpa sevk şeklindedir, yani malzeme grupları arasında hava tıpaları vardır. Eğer taşınacak malzemenin havayı geçirgenliği düşük ise yatak akışı tipi gözlenir. yada malzemenin havayı geçirme özelliği yüksekse tıpalı akış şekli görülür. Hazne ve boru hattı içerisindeki basınç yardımıyla ürün hat boyunca nakli gerçekleştirilir.
Genellikle yoğun faz havalı taşıma sistemleri hava enjektörleri ya da taşıma hattı boyunca sabitlenmiş hava asistanları içerirler; bir hava kompresörü, taşıma hattına basınçlı hava ya da başka bir gaz enjekte ederek sistem çalışır. Eklenen takviye hava üniteleri , düşük hava hacmi veya basıncın neden olduğu tıkanmaları temizleyebilir, ayrıca bu tıkanlığın ortadan kaldırmak için hattın sökülmesini ortadan kaldırır. İlave hava enjektörleri, taşınan malzemenin asistan hava enjektörüne kaynağına girmesini engellemek için emniyetli çek valfler kullanılmalıdır. Ve aynı zamanda taşıma hattı boyunca hava enjektörleri, malzeme nakil çevriminden sonra hattta bırakıldığında akışı hafifçe yeniden başlatmak için de kullanılabilir. Buda ayrıca aşındırıcı ya da kırılgan malzeme ya da malzeme karışımlarının sevkinde için özel bir avantajdır. Sistem ek hava olmadan yeniden başlatıldığında, daha yüksek hızdaki malzeme akışı aşındırıcı bir malzemenin taşıma hattında ve diğer malzeme temas bileşenleri üzerinde aşırı ve erken yıpranmalara neden olabilir. Bu daha hızlı akış da ufalanan bir malzemeye zarar verebilir, bu da kabul edilemeyecek derecede yüksek miktarlarda partikül yıpranmasına neden olur. Aynı zamanda, farklı parçacık boyutlarına ve yığın yoğunluklarına sahip bir malzeme karışımınıda de-blend yanı ayrıştırabilir. Hatta ilave hava kullanımı, bir elektrik kesintisi veya başka bir olay, dolduğunda taşıyıcı sistemi aniden kapattığında daha fazla sistem tasarım esnekliği sağlayabileceğinden aşınma, yıpranma ve ayrıştırma sorunlarını önler.
Mühendislerimizle birlikte düşünülmesi gereken en büyük faktörler.
İlkin malzemenizin özelliklerine, malzemesinin parçacık boyutuna, şekline, yığın yoğunluğuna, nem içeriğine, aşındırıcılığa, ufalanabilirliğe, kaynaşmaya, higroskopikliğe, statik yüke, patlayıcılığa, toksisiteye, erime noktasına.
İkincisi, sistemin yerinize ve fabrika ortamınıza nasıl uyacağını göz önünde bulundurulacak.
Göz önüne alınması gereken üçüncü unsur, başvuru gereksinimlerini karşılamak için sistemin ne tür malzeme transfer hacmi elde etmesi gerektiğidir.
***********************
PNÖMATİK TAŞİMA SİSTEMLERİ MAKALELERİMİZ
PNÖMATİK TAŞIMA - PNÖMATİK TRANSPORT SİSTEMLERİ VANA VE KLAPELER
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ BORU HATLARININ ÖNEMİ VE OPTİMİZASYONU
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ KONTROLU VE İKİZ TANK SİSTEMLERİ
Pnömatik Taşıma Sistemleri Boşaltma Vanalı
PNÖMATİK TRANSPORT SİSTEMLERİ SİSTEM VERİMLİLİĞİ (YOĞUN FAZDA)
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ BASINÇLI KAPLAR
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ BORU HATTI BESLEME EKİPMANLARI
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ MALZEME ÖZELLİKLERİ
YOĞUN FAZ PNÖMATİK TRANSPORT ŞEKİLLERİ (KONDISYONLANMA)
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLERİ HAVA HIZI
PNÖMATİK TAŞIMA SİSTEMLER
TEKNOCONVEY – Pnömatik Taşıma Sistemleri